Het nut van pijnlijke ervaringen

Pijn, teleurstellingen… een element in het leven dat een ieder vrijwel wilt vermijden. We kunnen van tijd tot tijd zoveel verdriet en boosheid ervaren dat we ons op een gegeven moment kunnen afvragen: “waarom?”.

Het antwoord op de vraag “waarom?” is niet eenduidig omdat de ervaringen van alle mensen verschillen omdat hun aard en situatie ook verschillen van elkaar. Maar we zouden over het algemeen kunnen spreken van twee uitgangspunten die daartussen heel wat varianten kunnen hebben.

Photo by Kelvin Valerio on Pexels.com
  1. Karma, de levensles.

Deze theorie omvat heel veel maar wat we hier zouden kunnen afbakenen is dat Karma zegt dat een ieder een bepaalde ervaring zal meemaken totdat die de levensles heeft geleerd. En vaak is pijn een van de betere elementen om iemand te onderwijzen omdat die dan pas stilstaat bij de eigen daden. Natuurlijk verschilt elke mate en soort van pijn per persoon.

Dit is natuurlijk niet zo eenvoudig in de praktijk omdat zoals hierboven aangegeven, de situaties van mensen verschillen. Het is bijvoorbeeld niet moeilijk om in te zien dat zwaar drugsgebruik destructief kan zijn. De gevolgen zijn evident. De les hierin is…wat jij jouw lichaam geeft, dat geeft het terug, dus liever geen drugsgebruik.

Maar wat te zeggen over een kindje dat aan kanker lijdt? Waar is de les daarin? Hierop volgt een mogelijke verklaring als volgt;

2. Karma, het vereffenen.

Er zijn gevallen waar geen les als zodanig geleerd hoeft te worden maar dat iemand gewoon voor het kwade moet inboeten. Wat energetisch is beschadigd kan dan alleen weer goedgemaakt worden wanneer de dader een bepaalde vorm van pijn voor een bepaalde periode moet doorstaan. en vooral waneer het om kinderen gaat is dit een bittere pil om te slikken en natuurlijk omvat de theorie veel meer, maar uiteindelijk kan niemand met 100% zekerheid zeggen “waarom” de pijnlijke ervaringen zich voordoen in iemands persoonlijk leven en wat het nut van deze ervaringen kan zijn.

En wat de kinderen betreft, dat blijft nou eenmaal een gevoelige kwestie dat moeilijk te dragen is door zowel het kind als de ouders wanneer het om een ernstige ziekte gaat.

Maar afgezien van de rol voor de kinderen is één ding voor de volwassenen zeker, en dat is de kunst om dit element van het leven zo waardig mogelijk te dragen waarbij men toch blijft zoeken naar een (geestelijke, spirituele of materiele) manier om de pijn te kunnen wegwerken.

En degene die de meeste pijn heeft kunnen wegwerken is meestal getransformeerd tot een bijzonder sterke persoonlijkheid.

Rumi Knoppel
Spiritwriter

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: