Gedachten, een gevaarlijke verslaving.

Wanneer men aan een verslaving denkt, denkt men vaak aan de meest besproken verslavingen zoals drugs, gokken, en drank. Er zijn ook mensen die verslaafd zijn aan roken, eten en zelfs seks. Maar in dit artikel wordt juist een van de meest gevaarlijke verslavingen niet besproken, namelijk piekeren of het verslaafd zijn aan een negatieve gedachtenpatroon.

Photo by Thiago Matos on Pexels.com

Waarom piekeren?
Piekeren heeft vaak tijdgebonden en heeft altijd een link met iets vervelends dat is gebeurd of misschien kan gebeuren. Piekeren ontstaat dus altijd uit de tijdsfactor. De piekeraar houdt vast aan wat is gebeurd en hoe pijnlijk die ervaring was en waarom het is gebeurd. “Waarom kon het niet anders zijn verlopen, of wat zal men wel denken nu”: is meestal een van de hoofdbeweegredenen. Of wanneer het om een toekomstige gebeurtenis gaat wil men graag een bepaald resultaat of doel bereiken. De uitkomst moet naar wens verlopen, anders riskeert men verlies of een bepaalde pijnlijke emotie. En deze gedachten die met een gevoel van onrust gepaard gaan houden de piekeraar in een constante staat van mentale gevangenschap. En het gaat meestal dan om één type gedachten die zich hele dag door herhaalt, zonder dat het een daadwerkelijke verandering in de situatie brengt. Hoe meer men doorgaat met deze gedachten en emoties hoe slechter men zich gaat voelen en toch kan men niet stoppen met iets dat men niet wilt.

De vraag die men hierbij zou kunnen stellen is: “is het normaal dat iemand de hele dag door dezelfde gedachten steeds herhaalt? Als de piekeraar luid op zou denken zouden anderen de hele dag door steeds dezelfde woorden terug horen, net zoals een cd speler die defect is en de hele tijd terug springt naar hetzelfde liedje.

Een negatieve gedachtenpatroon kan ook betekenen dat een verslaafde roker, gokker of drugsverslaafde steeds dezelfde gedachten met emoties de hele dag door ervaart die hem herinneren aan een sigaret, gokken of drugs. Er is geen gevoel van rust omdat men steeds opgejaagd wordt om een bepaalde behoefte te bevredigen, en dat moet zich dan steeds weer herhalen. Degene in kwestie is niet staat om ‘nee’ te zeggen tegen zijn of haar eigen gedachten.

Is dat niet vreemd? Is het niet vreemd dat iemand geen ‘nee’ kan zeggen tegen zichzelf? Met andere woorden is de persoon dus niet in staat besluiten uit een vrije wil te maken. Het gebeurt steeds dwangmatig. Men moet denken en moet doen. Wanneer men steeds of vaak in een staat van moeten verkeert en niet in een staat van willen is men niet vrij. En wat het meest uitdagende is, is niet dat men iets van buitenaf niet kan weigeren maar juist iets dat binnen in de persoon zelf aanwezig is. En dat…lijkt op een slaaf met een meester waarbij in dit geval zo een persoon slaaf is van zijn eigen gedachten.

Vrij breken hiervan is mogelijk maar het verschilt van persoon tot persoon. Er volgen enkele tips hieronder maar komt natuurlijk veel meer bij kijken. Deze tips geven slechts een bepaalde basis maar discipline is belangrijk om uit deze staat vrij te kunnen breken. Tips:

Photo by Brett Sayles on Pexels.com
  1. Positieve energie bouwt op. Negatieve energie is de energie die afbreekt. Positieve energie bewerkstelligt vooruitgang en negatieve energie bewerkstelligt achteruitgang. Beide zijn nodig omdat ze elkaar in balans houden. Wanneer een van deze twee te sterk aanwezig is, kan het nadelige gevolgen hebben. Houdt er dus rekening mee dat wanneer je teveel negatieve gedachten hebt de energie die afbreekt aan het werk is. Het heeft voeding nodig en jouw slecht gevoel is de voeding. Daarom zal deze energie zal altijd dwangmatig of manipulerend te werk gaan omdat het niet anders kent, en het heeft een heleboel trucjes. Probeer daarom geen conversatie aan te gaan met deze gedachten en emoties omdat je deze discussie vroeg of laat gaat verliezen. Laat je afleiden. Ga uit huis, of mediteer.
  2. Besef dat gedachten gewoon gedachten zijn en niets meer. Niet omdat je aan iets denkt wil meteen zeggen dat je het moet doen. De gedachten roepen vaak hevige emoties op, maar hetzelfde geldt voor emoties. Gedachten en emoties kunnen hevig aanwezig zijn maar er daadwerkelijk gevolg aan geven blijft uiteindelijk een keus.
  3. Een gedachte is uiteindelijk altijd een interpretatie van hetgeen waaraan jij denkt, het is dus niet perse de waarheid.
  4. Vecht niet met wat je denkt en voelt. Het is energie, het komt en gaat. Laat het over je heen komen zonder het dwangmatige te doen of te zeggen.
  5. Besef dat de verleden tijd en de toekomst al buiten jouw macht ligt.

Dat waren enkele tips die weliswaar niet sluitend zijn maar indien je meer wilt weten kan je altijd onze updates volgen via https://www.facebook.com/innerlijkeorga

Rumi Knoppel
Spiritwriter

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: