Vergeving en valse trots

In het vorige artikel genaamd “Vergeving” lag de nadruk op het vergeven van een ander die jou kwaad had gedaan of jou had gekwetst. In dit artikel bekijken we het omgekeerde… wat als jij iemand kwaad hebt gedaan of hebt gekwetst?

Art: Ink Blog

Wanneer wij iemand kwaad hebben gedaan, kan dat bewust of onbewust zijn geweest. Soms zijn we onbeheerst en dan kunnen we op een onbewaakt moment anderen kwetsen. Soms kwetsen we iemand maar hebben het niet eens door totdat de ander afstandelijk doet of ons erop wijst. Wanneer we dat hebben dat gedaan dienen wij de anderen dan om vergeving te vragen.

Maar vaak ontstaat er een soort trots gevoel waarbij het naar de persoon toestappen en toegeven dat je fout bent geweest, een gevoel of beeld van zelfvernedering schept. je stelt je zwak op omdat toegeven dat je fout bent, de ander ‘macht’ over je geeft. Dit gevoel van valse trots zorgt ervoor dat je deze stap niet maakt waardoor er spanning en afstand blijft. Valse trots is net een onzichtbare muur die tussen twee mensen instaat, en vaak om redenen die het niet waard zijn. En door iemand te kwetsen heb je negatieve energie uitgezonden waardoor er nu een soort link van jou naar die persoon is ontstaan die tevens als blokkade begint vormen in jouw leven. (Zie artikel “Vergeving”).

Toegeven is juist een kracht, verontschuldigen is juist een kracht omdat het voor verbinding en verzoening zorgt. Het geeft ook aan dat je nederig bent en weet dat je ook maar mens met beperkingen bent. Het toegeven en verontschuldigen is juist een teken van karakter en gooit zoals, in het vorig artikel besproken, juist de positieve wegen open waardoor positieve energie, jouw eigen geest en gidsen vrij en onbeperkt kunnen bewegen. Het ligt dan natuurlijk aan de ander om jou ook te vergeven. Zodoende scheppen jullie beide positieve karma.

Wat nog machtiger is, is dat je verontschuldigingen aanbiedt terwijl je weet dat je niet eens fout bent geweest. Geslepen negatieve energie zal maken dat je op jouw strepen zal staan omdat je ‘gelijk’ hebt en daar speelt valse trots ook op in. Je hebt gelijk dus je hoeft niet in te komen. Uiteindelijk is het resultaat dat negatief blijft voortbestaan en is het gelijk hebben niet belangrijk, maar het kunnen openstellen van jouw eigen positieve energie door deze blokkade van negatieve energie op te heffen, ongeacht de situatie. En dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar wat makkelijk of moeilijk is, is relatief en dat bepaal je uiteindelijk zelf.

Het uiteindelijke doel is om jouw realiteit te vullen met positieve energie en omstandigheden, en dat komt uiteindelijk neer op het maken van keuzes. Het maken van keuzes laat ons dan ook zien hoeveel wij als individu zelf in de hand hebben.

Rumi Knoppel
Spiritwriter

imtransforms@gmail.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: