Waarom vreemdgaan?

De mens is een sexueel wezen. Het is deel van ons menszijn, het is datgene wat ons verbindt, en ervoor zorgt dat we niet uitsterven. Het is datgene dat ervoor zorgt dat er verschillende mensen worden geboren met een aanbod van verschillende talenten en vaardigheden waarvan we allemaal gebruik kunnen maken indien nodig. Sex is niet iets dat we kunnen wegdenken of naar eigen wil niet kunnen voelen. Door diepe meditatie en een strenge innerlijke discipline is dat misschien mogelijk, maar energie is energie en is het mogelijk energie te laten stoppen met stromen of het constant (proberen) om te zetten in een andere energie dat het uiteindelijk niet is?

Wanneer je van iemand houdt en toch de drang hebt om met een ander naar bed te gaan, kunnen er verschillende triggers zijn (uiterlijk, goed gesprek of gewoon omdat je je in een sleur bevindt). Het kan ook zijn dat je helemaal niet monogaam bent en daarom rechtvaardigingen zoekt om met een ander of anderen naar bed te kunnen gaan.

Maar wat de reden ook mag zijn, wanneer je in een serieuze relatie bent en lust of nieuwsgierige lust zijn intrede begint te doen, vindt er een innerlijke strijd plaats. Het nieuw en spannend moment met een vreemdeling tegenover het reeds comfortabele en bekende.

Je bent je bewust van de gevolgen indien deze daad fout verloopt maar toch doe je het. Je voelt liefde voor jouw partner maar de verlangens of lustgevoelens zijn zo sterk dat je bereid bent om voor dat ene moment dat risico te nemen en alles op het spel te zetten. Dit besef van hoe pijnlijk de gevolgen kunnen zijn wordt naar de achtergrond gedrukt en je wordt er pas echt mee geconfonteerd wanneer jouw geheim geen geheim meer is.

En na de eerste keer, kan het dat je gevoelens van spijt hebt, maar toch doe je het een volgend keer weer, en weer … en weer. Als het gaat om lust of om een groeiende liefde voor de ander, kan je innerlijke spanning gaan toenemen. De leugens nemen toe en de onrust neemt toe, omdat er langzamerhand nu al plaats gemaakt wordt voor iets anders.

Maar waarom ga je door? Heb je een onvoldaan gevoel? Ben je ongelukkig? Het feit dat je doorgaat maar in feite niet wilt zegt dat je jouw eigen handeling niet accepteert. Je doet iets waar je tegen vecht, iets dat kennelijk sterker is dan jou. Het betekent dat je niet weet hoe om te gaan met deze energie en dit geeft aan hoe slecht wij onszelf als mens kennen.

De algemene vraag is nu of de mens wel echt gemaakt is om monogaam te zijn. Is monogamie geen illusie waarbij degene die steeds de drang heeft om met verschillende personen naar bed te gaan, juist gehoor geeft aan de natuurlijke sexuele aard dat deel uitmaakt van de menselijke natuur? Kan monogamie een leugen zijn die we onszelf vertellen om de buitenwereld te laten zien hoe ‘goed’, ‘gelukkig’ en ‘beschaafd’ we zijn? Plegen we hierdoor zelfverraad waarbij we onze sexuele vrijheid niet onder ogen durven te zien omdat de energie zo onbeheersbaar lijkt te zijn?

De vraag of je wel goed of slecht mens, neemt toe. Je wilt het niet, maar je bent onbeheersbaar.

Deze vorm van onrust dient ons ertoe te leiden om harde en eerlijke vragen aan onszelf te stellen over deze universele aard. We blijken als mens, ondanks alle technologische ontwikkelingen, nog steeds onbewust te zijn over hoe ons menselijk systeem werkt. We kennen de balans op sexueel gebied nog niet tussen wel of niet, en wanneer monogaam te zijn en of dat monogamie wel bestaat.

Één ding is zeker… vechten tegen jezelf is nooit goed. Een toezegging doen aan een ander waarbij je al weet dat je vroeg of laat niet aan die toezegging zal kunnen voldoen, lijkt geen verstandige stap te zijn. Liever single en eerlijk tegen een ieder (vooral jezelf), dan in een relatie waarbij je steeds moet liegen tegen een ieder (en tegen jezelf).

Omdat de waarheid niet te stuiten is, en de leugen altijd ingaat tegen datgene wat echt leeft en beweegt in jouzelf, is het het beste om jouw besluiten altijd op jouw waarheid te baseren, wat vaak niet makkelijk is omdat we vaak niet eens uit zijn over onze eigen waarheid. Maar blijven proberen is het beste, en dat betekent dat je bij het luisteren naar jezelf geen weerstand mag ervaren, ongeacht de vele opvattingen van derden over wat beschaafd is of niet, hoe goed deze derden het ook niet bedoelen. Ontdek jouw eigen aard, blijf jezelf, besluit aan de hand van wat jouw eigen aard jou zegt, en gelijkdenkenden zullen vanzelf komen. Jij zal gelukkig zijn en daardoor ook de anderen in jouw omgeving. Hierdoor zal ook jouw sexuele keus steeds gebaseerd zijn op uiteindelijk rust hebben in jezelf en in jouw omgeving, en dat op kort en lang termijn.

Rumi K

Spiritwriter

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: